Rautaa ruokavaliosta

On tärkeää kiinnittää huomiota siihen, mitä syömme. Valitettavasti päivittäiset rutiinimme eivät aina auta meitä noudattamaan riittävää ja tasapainoista ruokavaliota. Kiireinen työ ja vapaa-aika asettavat raamit ajankäytöllemme ja voivat jättää vain vähän aikaa omistautua terveellisille elämäntavoille. Oletko koskaan tullut ajatelleeksi, saatko ruokavaliostasi riittävästi rautaa?

Yleinen ongelma on kulutettujen makro- ja hivenravinteiden riittämätön tasapaino. Ruokavalio, jossa yksi makroravinne (esim. proteiini, hiilihydraatti) asetetaan etusijalle toisten kustannuksella, voi johtaa jonkin ravintoaineen puutteeseen tai lisääntyneeseen tarpeeseen pitkällä aikavälillä.

Monipuolinen ja tasapainoinen ruokavalio sisältää kaikki elimistölle välttämättömät ravintoaineet, mikä ylläpitää ja edistää normaalia terveydentilaa. Näiden ravintoaineiden joukossa on tietysti myös myös rauta, joka on välttämätöntä hemoglobiinin ja punasolujen normaalille muodostumiselle ja normaalille hapen kulkeutumiselle veressä.

Rautarikkaat elintarvikkeet

Rautaa on sekä eläin- että kasviperäisissä elintarvikkeissa. Raudan hyötyosuus vihanneksissa, palkokasveissa ja jyvissä on kuitenkin pienempi kuin esimerkiksi naudanlihassa.

Runsaasti rautaa on esimerkiksi seuraavissa elintarvikkeissa:

• Veri ja sisäelimet

• Naudanliha

• Kuivatut pavut, soijarouhe, linssit

• Kananmunan keltuainen

• Pähkinät

• Leseet, kaurahiutaleet

• Vihreät lehtivihannekset (salaatti, pinaatti)

Terveellinen ja tasapainoinen ruokavalio on erinomainen lähtökohta veren rauta-arvojen pitämiselle normaaleina. Naisilla raskaus, imetys ja kuukautiskierto voivat kuitenkin johtaa lisääntyneeseen raudan tarpeeseen. Lapsilla rauta on tärkeää sekä kasvun että kognitiivisen kehityksen kannalta. Siksi erityisesti naisten, lasten ja murrosikäisten on tärkeää seurata rauta-arvoja, kuten hemoglobiinia ja ferritiiniä. Niin naisilla kuin miehillä esimerkiksi kestävyysurheilu tai suolistosairaudet voivat lisätä tarvetta rauta-arvojen seuraamiseen. 

Rautaa sisältävän ravintolisän käyttö tasapainoisen ruokavalion tukena voi olla hyödyllistä raudanpuutteen tai lisääntyneen tarpeen aikana. SiderAL®-ravintolisät on suunniteltu lisääntyneeseen raudan tarpeeseen ja korjaamaan jo syntynyttä raudanpuutetta.

Apteekista

Lue lisää

Usein kysyttyä

Video

Tutkittua tietoa

APTEEKISTA

Copyright© 2023
Sabora Pharma Oy
All rights reserved

Hyvävointi.fi tarjoaa tietoa, tutkimuksia, käytännön ratkaisuja ja muuta ajankohtaista ja mielenkiintoista liittyen vatsan hyvinvointiin, naisen intiimiterveyteen, kuinka pysyä terveenä matkalla, koko perheen hyvinvointiin ja aktiivisen liikkujan terveyteen. Tule voimaan hyvin kanssamme! LUE LISÄÄ!

Valmistettu Italiassa:
Pharmanutra S.p.A.
Via Campodavela 1
56122 Pisa

info@sabora.fi
Puh 029 3700 350
PL 20, 03601 Karkkila

Sabora on suomalainen vuonna 1997 perustettu perheyritys, joka on sitoutunut uudistamaan ja vahvistamaan hyvää oloa ja elämänlaatua Suomessa. Kehitämme ja markkinoimme laadukkaita ja edistyksellisiä tuotteita terveyden ja hyvinvoinnin ylläpitämiseen ja edistämiseen.