RAUDAN IMEYTYMINEN

Ravinnon sisältämä rauta imeytyy suolistosta pääasiassa pohjukaissuolesta (duodenum). Osa imeytyneestä raudasta sitoutuu ferritiiniin, ja muodostaa rautavaraston, toinen osa sitoutuu transferriiniin ja kulkeutuu elimistön käytettäväksi kaikkiin kehon kudoksiin.

Terveellä ihmisellä ravinnon sisältämän raudan imeytyminen kattaa noin 5-10 % kehomme tarpeesta, sillä keho pystyy kierrättämään ja käyttämään uudelleen kerran hankkimansa raudan. Jos päivittäinen raudan imeytyminen suolistosta häiriintyy, se voi aiheuttaa raudanpuutetta.

Mitkä ovat raudan imeytymishäiriön syyt?

Imeytymishäiriö viittaa ryhmään sairauksia, jotka vähentävät ravintoaineiden imeytymistä suoliston limakalvolta. Imeytymishäiriö voi johtua keliakiasta, maha-suolikanavan tulehduksellisista sairauksista (esim. Crohnin tauti) tai ruoansulatusentsyymien puutteista. Muita syitä voivat olla ruoansulatuskanavan bakteeri- tai virusinfektiot tai suolen bakteeriflooran epätasapaino (dysbioosi).

Imeytymishäiriö muuttaa makroravinteiden (proteiinit, rasvat, hiilihydraatit) ja hivenravinteiden (vitamiinit, kivennäisaineet, mukaan lukien rauta) imeytymistä, mikä voi johtaa pitkäaikaisiin puutostiloihin.

Miten raudan imeytyminen tapahtuu? 

Ruokavalion mukana tuleva rauta imeytyy suolen limakalvon soluihin ja kuljetetaan sieltä muualle kehoon. Eläinperäisten elintarvikkeiden, kuten lihan, sisältämä rauta on yleensä orgaanisen raudan (hemiraudan) muodossa ja se imeytyy helpommin kuin kasviperäisten elintarvikkeiden epäorgaaninen rauta (ei-hemirauta).

Jos ruokavalio ei riitä korjaamaan raudanpuutetta tai lisääntynyt kehon tarve tälle ravintoaineelle, voidaan käyttää rautaa sisältäviä ravintolisiä.

SiderAL® ravintolisät sisältävät sukrosomiaalista (Sucrosomial®) rautaa, joka ohittaa mahalaukun ympäristön ja imeytyy helposti suolistossa estäen yleisimmät lisäraudan ottamiseen liittyvät sivuvaikutukset, kuten vatsavaivat, ja hampaiden värjäytymisen. Sukrosomiaalinen tekniikka myös mahdollistaa raudan miellyttävän maun.

RAUDANPUUTE

Rauta on välttämätön kivennäisaine kehomme tärkeille toiminnoille. Rauta osallistuu punasolujen hemoglobiinin ja lihassolujen myoglobiininmuodostamiseen ja auttaa hapen kuljettamisessa kaikkialle kudoksiin.

MATALA HEMOGLOBIINI

Hemoglobiini on proteiini, jolla on erittäin tärkeä rooli kehossamme: se helpottaa hapen kuljetusta veressä. Matala hemoglobiini ilmenee, kun tämän proteiinin pitoisuus veressä on fysiologisen tason alapuolella.

ELIMISTÖN RAUTATASAPAINO

Elimistön rautatilaa kuvaavat monet merkkiaineet. Seerumin ferritiinipitoisuus heijastaa elimistön rautavarastoja, jos elimistössä ei ole tulehdusta tai infektiota, sillä ferritiinin pitoisuus suurenee tulehdustiloissa.