ELIMISTÖN RAUTATASAPAINO

Elimistön rautatasapainoa kuvaavat monet merkkiaineet. Seerumin ferritiinipitoisuus heijastaa elimistön rautavarastoja, jos elimistössä ei ole tulehdusta tai infektiota, sillä ferritiinin pitoisuus suurenee tulehdustiloissa. Verenkierrossa olevan raudan kuljettajaproteiinin, transferriinin, rautakyllästeisyys puolestaan pienenee raudanpuutteessa.

Veren hemoglobiinipitoisuus kuvaa raudanpuutteen vakavuusastetta. Se ei ole kovin herkkä rautatilan osoitin, eikä se kuvaa erityisesti elimistön rautatilaa, sillä anemia voi johtua lukuisista muista syistä, kuten infektiosta tai geneettisistä syistä. Raudanpuutteeseen viittaa veren punasolujen pieni koko, jolloin punasolujen keskitilavuus (MCV) on normaalia pienempi. Myös punasolujen keskimääräinen hemoglobiinipitoisuus (MCHC) on pienentynyt.

Mitkä oireet kertovat matalista rauta-arvoista?

Yleisin oire on väsymys ja uupumus. Muita tyypillisiä oireita ovat:

  • Kalpea iho ja limakalvot
  • Päänsärky
  • Hengitysvaikeudet
  • Ärtyneisyys
  • Sydämen tykytys
  • Keskittymisvaikeudet
  • Huimaus

Mistä matalat arvot voivat johtua?

Jos ruokavaliosta ei saa riittävästi rautaa, hemoglobiinitaso voi laskea, sillä rautaa menetetään päivittäin mm. kuolleiden ihosolujen, hien, virtsan ja ulosteiden mukana. Matalan rauta-arvon voi aiheuttaa myös eri syistä johtuva verenvuoto tai raudan imeytymisen vaikeudet. Naisilla kuukautisvuoto lisää raudan menetystä ja toisaalta raskaus ja imetys lisäävät raudan tarvetta. Lapsilla nopean kasvun vaiheet lisäävät raudan tarvetta.

Miten pitää huolta rautatasapainosta?

Tavallisesti monipuolinen ja tasapainoinen ruokavalio riittää varmistamaan riittävän raudan saannin. Joskus ruokavalio ei riitä, ja voi olla tarpeen ottaa käyttöön rautalisä. Sukrosomiaalista rautaa sisältävät SiderAL®-ravintolisät voivat olla hyödyllisiä, kun on kyse raudanpuutteesta tai lisääntyneestä raudan tarpeesta. Ole yhteydessä lääkäriin raudanpuutteen syyn selvittämiseksi ja veriarvojen kontrolloimiseksi.

Lähde: Terveyskirjasto, Kivennäisaineet

RAUDANPUUTE

Rauta on välttämätön kivennäisaine kehomme tärkeille toiminnoille. Rauta osallistuu punasolujen hemoglobiinin ja lihassolujen myoglobiininmuodostamiseen ja auttaa hapen kuljettamisessa kaikkialle kudoksiin.

RAUDAN IMEYTYMINEN

Ravinnon sisältämä rauta imeytyy suolistosta pääasiassa pohjukaissuolesta (duodenum). Osa imeytyneestä raudasta sitoutuu ferritiiniin, kehon rautavarastoon, toinen osa sitoutuu transferriiniin ja kulkeutuu kaikkiin kehon kudoksiin.

MATALA HEMOGLOBIINI

Hemoglobiini on proteiini, jolla on erittäin tärkeä rooli kehossamme: se helpottaa hapen kuljetusta veressä. Matala hemoglobiini ilmenee, kun tämän proteiinin pitoisuus veressä on fysiologisen tason alapuolella.