MATALA HEMOGLOBIINI
Hemoglobiinilla on tärkeä tehtävä kehossa: veren punasolujen hemoglobiini sitoo happea ja kuljettaa a sen kaikkialle kehon kudoksiin. Jokainen neljästä hemoglobiinin polypeptidiketjusta on sitoutunut hemi-ryhmään, kemialliseen kompleksiin, joka sisältää rautaionin (Fe2+).
Mitkä ovat normaalit veren hemoglobiiniarvot?
Aikuisilla hemoglobiinitason alaraja on 134 g/l miehillä ja 117 g/l. Jos hemoglobiini on matala, lääkäri arvioi sopivan toimenpiteen arvojen palauttamiseksi normaalille tasolle.
Rauta ja matalan hemoglobiinin syyt
Raudanpuute on yleinen matalan hemoglobiiniarvojen aiheuttaja. Tärkeimmät raudanpuutteen syyt ovat:
- vähäinen raudan saanti ruokavalion kautta voi alentaa veren hemoglobiinitasoa
- fysiologiset olosuhteet kuten lasten nopea kasvu ensimmäisten elinvuosien aikana tai naisilla raskaus, imetys ja runsaat kuukautiset voivat johtaa veren hemoglobiiniarvojen laskuun
- raudan menetys verenvuodon mukana tai raudan imeytymisen väheneminen suolistosairauden takia.
Miten pitää veren hemoglobiinitaso normaalina?
Monipuolinen ja tasapainoinen ruokavalio on ensimmäinen askel varmistaa raudan riittävä saanti. Ole yhteydessä lääkäriisi matalan hemoglobiinin ja raudanpuutteen syyn selvittämiseksi.
Sukrosomiaalista (Sucrosomial®) rautaa sisältävät SiderAL®-ravintolisät sopivat raudanpuutteen hoitoon tai kun raudan tarve on lisääntynyt.
RAUDANPUUTE
Rauta on välttämätön kivennäisaine kehomme tärkeille toiminnoille. Rauta osallistuu punasolujen hemoglobiinin ja lihassolujen myoglobiininmuodostamiseen ja auttaa hapen kuljettamisessa kaikkialle kudoksiin.
RAUDAN IMEYTYMINEN
Ravinnon sisältämä rauta imeytyy suolistosta pääasiassa pohjukaissuolesta (duodenum). Osa imeytyneestä raudasta sitoutuu ferritiiniin, kehon rautavarastoon, toinen osa sitoutuu transferriiniin ja kulkeutuu kaikkiin kehon kudoksiin.
ELIMISTÖN RAUTATASAPAINO
Elimistön rautatilaa kuvaavat monet merkkiaineet. Seerumin ferritiinipitoisuus heijastaa elimistön rautavarastoja, jos elimistössä ei ole tulehdusta tai infektiota, sillä ferritiinin pitoisuus suurenee tulehdustiloissa.