Liikunta

Urheilu edistää koko kehomme hyvinvointia ja terveyttä. Liiallinen hikoilu ja intensiivinen harjoittelu voivat kuitenkin aiheuttaa mineraalisuolojen menetystä. Fyysisen uupumuksen tunne voi olla voimakkaampaa tai pitkittynyttä, jos raudanpuute liittyy tiettyihin fysiologisiin olosuhteisiin, kuten kuukautiskiertoon, raskauteen tai imetykseen tai joihinkin patologisiin tiloihin, kuten raudan imeytymishäiriöön.

On osoitettu, että raudanpuute voi ilmetä helposti kestävyyslajeissa, erityisesti mikroverenvuotojen vuoksi, tai ammattiurheilijoilla, jotka harjoittelevat intensiivisesti ja usein, mikä johtaa raudan suurempaan kulutukseen. Rautavarastojen ehtyminen on usein havaittavissa hedelmällisessä iässä olevilla naisilla ja kasvavilla nuorilla, jolloin raudankulutus liittyy raudan suurempaan tarpeeseen.

URHEILIJAT – MITEN HALLITA RAUDANPUUTETTA

Rauta on erittäin tärkeä alkuaine hapen kuljettamiselle veressä. Hemoglobiinin ja punasolujen normaalia muodostumista edistävä oikea raudan saanti on välttämätöntä niille, jotka harrastavat urheilua niin amatööri- kuin kilpailutasolla. Monipuolinen ja tasapainoinen ruokavalio takaa normaalisti kaikki elimistön tarvitsemat makro- ja mikroravinteet. Myös urheilijoiden on syytä kiinnittää huomiota ruokavalioon. Eläinkunnan tuotteista erityisesti liha, sisäelimet ja munankeltuainen ovat erinomaista raudan lähteitä, samoin vihreät lehtivihannekset, kuivatut hedelmät, pavut ja täysviljatuotteet. Näiden ruokien pitäisi olla osa jokaisen urheilijan ruokavaliota.

FYYSINEN AKTIIVISUUS JA RAUDAN PUUTE

Normaalisti terve ja tasapainoinen ruokavalio riittää tarjoamaan oikean päivittäisen rautamäärän. Joissakin tapauksissa raudan tarve voi olla lisääntynyt tai sen puutos on ilmeinen. Ravintolisän käyttö voi olla hyödyllistä raudantarpeen tukemiseksi. SiderAL®- ravintolisäsarja on suunniteltu täydentämään monipuolista ruokavaliota raudan puutoksen tai lisääntyneen tarpeen yhteydessä.

HALUATKO TIETÄÄ LISÄÄ?

Urheiluun liittyvän raudanpuutteen syyt

Tavoitteellisesti harjoittelevat urheilijat voivat altistua normaalia matalammille rauta- ja hemoglobiinitasoille.

Alhaisen ferritiinin ja urheilun yhteys

Monet tietävät, että pienet rautavarastot eli alhainen ferritiiniarvo on varsin yleistä hedelmällisessä iässä olevien naisten keskuudessa, mutta tiesitkö, että paljon treenaavilla voi olla lisääntynyt raudan tarve?