Raudanpuute

Raudanpuute on maailmanlaajuisesti yleinen terveysongelma. Länsimaissa raudanpuutteen riskiryhmässä ovat erityisesti hedelmällisessä iässä olevat naiset, mutta myös kasvavat lapset, iäkkäät ja urheilijat. Moniin sairauksiin voi liittyä raudanpuutteen riskiä. Näitä ovat mm. keliakia ja tulehdukselliset suolistosairaudet, krooniset munuaistaudit, sydämen vajaatoiminta ja syöpä. Leikkaushoito voi aiheuttaa raudanpuutetta, joka laihdutusleikkauksissa voi jäädä pitkäaikaiseksi. Raudanpuute voi esiintyä raudanpuuteanemiana eli matalana hemoglobiinina. Varastorauta-arvot voivat olla alentuneet myös ilman varsinaista anemiaa. Oireet ovat samankaltaisia: väsymys, suorituskyvyn lasku, hiustenlähtö, infektioherkkyys, päänsärky jne.

Koska raudanpuutteen syy on hyvä selvittää, käy lääkärissä ja laboratoriokokeissa oman rautatasapainosi selvittämiseksi.

SiderAL® rautalisä on hyvä vaihtoehto, silloin kun lisärautaa tarvitaan:

  • Nopea, tehokas imeytyminen
  • Helppo ottaa: ruoka- tai lääkeaineet eivät vaikuta imeytymiseen
  • Ei tyypillisiä haittavaikutuksia
  • Hyvä maku

LUE LISÄÄ:

RAUDANPUUTE

Rauta on välttämätön kivennäisaine kehomme tärkeille toiminnoille. Rauta osallistuu punasolujen hemoglobiinin ja lihassolujen myoglobiininmuodostamiseen ja auttaa hapen kuljettamisessa kaikkialle kudoksiin.

RAUDAN IMEYTYMINEN

Ravinnon sisältämä rauta imeytyy suolistosta pääasiassa pohjukaissuolesta (duodenum). Osa imeytyneestä raudasta sitoutuu ferritiiniin, kehon rautavarastoon, toinen osa sitoutuu transferriiniin ja kulkeutuu kaikkiin kehon kudoksiin.

MATALA HEMOGLOBIINI

Hemoglobiini on proteiini, jolla on erittäin tärkeä rooli kehossamme: se helpottaa hapen kuljetusta veressä. Matala hemoglobiini ilmenee, kun tämän proteiinin pitoisuus veressä on fysiologisen tason alapuolella.

ELIMISTÖN RAUTATASAPAINO

Elimistön rautatilaa kuvaavat monet merkkiaineet. Seerumin ferritiinipitoisuus heijastaa elimistön rautavarastoja, jos elimistössä ei ole tulehdusta tai infektiota, sillä ferritiinin pitoisuus suurenee tulehdustiloissa.