Lapset

Oikea päivittäinen raudan saanti on välttämätöntä lapsuudesta lähtien. Itse asiassa rauta on erittäin tärkeä ravintoaine, joka edistää lapsen normaalia kognitiivista kehitystä.

LAPSEN KASVU LISÄÄ RAUDAN KULUTUSTA

Ensimmäisille elinvuosille on ominaista lisääntynyt raudan tarve nopean kasvun vaiheissa. Lapsuudessa ja nuoruudessa kehomme käyttää rautaa edistämään kognitiivista kehitystä ja tukemaan energia-aineenvaihduntaa sekä edistämään normaalia punasolujen ja hemoglobiinin muodostumista. Jopa immuunijärjestelmä, joka vähitellen vahvistuu lapsuudessa ja nuoruudessa, tarvitsee rautaa normaaliin toimintaansa.

LAPSILLA JA NUORILLA RAUDAN SAANTI ALKAA RUOKAVALIOSTA

Lapsuudessa on tärkeää luoda pohja terveelliselle ja tasapainoiselle ruokavaliolle. Vanhemman näkökulmasta lapset voivat joskus olla hyvinkin valikoivia ruoan suhteen. Tämä on ymmärrettävää, sillä uusiin makuihin tottuminen vie aikaa ja useita maistelukertoja. Terveellinen ja tasapainoinen ruokavalio kuitenkin takaa elimistön kasvun sekä fyysisen ja kognitiivisen kehityksen kannalta välttämättömien ravintoaineiden oikean saannin. Myös murrosiässä on tärkeää pystyä ylläpitämään monipuolista ja tasapainoista ruokavaliota, jotta kasvava elimistö saa oikean määrän rautaa päivittäin. Tytöillä runsaat kuukautiset voivat aiheuttaa raudanpuutetta ja joissakin tapauksissa alhaisia veren rautavarastoja sekä matalaa hemoglobiinia.

RAVINTOLISÄ LAPSILLE

Terveellinen, monipuolinen ja tasapainoinen ruokavalio riittää takaamaan oikean päivittäisen raudan saannin. Joskus raudan puute tai lisääntynyt raudan tarve liittyy fysiologisiin tiloihin, kuten kuukautiskiertoon tai patologisiin tiloihin, kuten verenvuotoon tai tiettyihin sairauksiin liittyvään imeytymishäiriöön. Ravintolisän käyttö yhdessä tasapainoisen ruokavalion kanssa voi olla hyödyllistä raudan puutteen tai lisääntyneen raudan tarpeen yhteydessä. SiderAL®-ravintolisäsarja on suunniteltu täydentämään raudan saantia näissä tapauksissa.

HALUATKO TIETÄÄ LISÄÄ?

Rautapitoinen ruokavalio lapselle

Rauta on yksi elimistön välttämättömistä kivennäisaineista, ja sen saanti ruokavaliosta on tärkeää erityisesti lapsen ensimmäisen elinvuoden aikana. Myös nopean kasvun aikana esimurrosiässä ja murrosiässä elimistön raudan tarve kasvaa.

Lasten raudanpuutteen oireet ja syyt

Raudanpuute tarkoittaa sitä, että kehon kokonaisrautamäärä on pienentynyt. Rautaa on elimistössä paitsi punasolujen hemoglobiinissa, lihasten myoglobiinissa, myös solujen rautavarastoissa ferritiininä.

Lapset ja rauta: milloin rautaa tarvitaan?

Rauta on välttämätön ravintoaine kaikenikäisille, mutta erityisesti lapsille ja nuorille, koska rauta tukee lasten kasvua ja kognitiivista kehitystä. Siksi lapsuudessa ja nuoruudessa voi olla tarpeen tarkkailla päivittäistä raudansaantia.