Rauta ja suoliston mikrobit ovat yhteydessä toisiinsa

Viime vuosina on kirjoitettu paljon siitä, miten tärkeitä suoliston mikrobit ovat terveydellemme. Vaikka paksusuolen bakteereja pidettiin muutama vuosi sitten merkityksettöminä ja jopa vaarallisina, on sittemmin opittu, että meidän on vaikea tulla toimeen ilman niitä. Bakteerit auttavat meitä esimerkiksi immuunijärjestelmän kouluttamisessa ja elintärkeiden hormonien ja signaloivien aineiden tuottamisessa. Joidenkin mielestä suoliston mikrobisto olisi luokiteltava kokonaan uudeksi elimeksi. 

Liiallinen rautamäärä paksusuolessa voi häiritä suolistomikrobiston tasapainoa

Viime vuosina tehdyt tutkimukset hiirillä ja ihmisen suolistomikrobeilla osoittavat, että liiallinen määrä rautaa ruokavaliossa hemiraudan (eläinlähteistä peräisin olevan raudan) ja huonosti imeytyvien rautalisien muodossa voi järkyttää suoliston mikrobiston tasapainoa. Tämä johtuu siitä, että huonot bakteerit voivat käyttää rautaa hyväkseen ja kasvaa hyvien bakteereiden kustannuksella. Seurauksena voi olla suolistomikrobiston epätasapaino eli dysbioosi, johon voi liittyä mm. erilaisia vatsa- ja suolisto-oireita ja väsymystä. Pitkään jatkuessaan se on liitetty myös joihinkin sairauksiin, kuten allergioihin, suolistosairauksiin, masennukseen ja ylipainoon.

Valitse hyvin imeytyvä rautavalmiste

Kasviperäisestä raudasta on vielä vähän tutkimusta, mutta ei-hemirauta ei liene kovin helposti suolistobakteereiden saatavilla, koska tämäntyyppinen rauta on sitoutunut erilaisiin molekyyleihin, kuten polyfenoleihin ja fytiinihappoon, mikä tekee ei-hemiraudasta vaikeamman käyttää sekä ihmiskeholle että suolistobakteereille. Rautalisistä hyvin imeytyvää rautaa sisältävä valmiste pienentää suolistobakteereiden saataville jäävän ylimääräisen raudan määrää ja siten dysbioosin riskiä.

Lähteet

Sousa Geros et al (2020) The battle for iron in enteric infections. Immunology. First published July 8 2020. https://doi.org/10.1111/imm.13236.

Apteekista

Lue lisää

Usein kysyttyä

Video

Tutkittua tietoa

APTEEKISTA

Copyright© 2023
Sabora Pharma Oy
All rights reserved

Hyvävointi.fi tarjoaa tietoa, tutkimuksia, käytännön ratkaisuja ja muuta ajankohtaista ja mielenkiintoista liittyen vatsan hyvinvointiin, naisen intiimiterveyteen, kuinka pysyä terveenä matkalla, koko perheen hyvinvointiin ja aktiivisen liikkujan terveyteen. Tule voimaan hyvin kanssamme! LUE LISÄÄ!

Valmistettu Italiassa:
Pharmanutra S.p.A.
Via Campodavela 1
56122 Pisa

info@sabora.fi
Puh 029 3700 350
PL 20, 03601 Karkkila

Sabora on suomalainen vuonna 1997 perustettu perheyritys, joka on sitoutunut uudistamaan ja vahvistamaan hyvää oloa ja elämänlaatua Suomessa. Kehitämme ja markkinoimme laadukkaita ja edistyksellisiä tuotteita terveyden ja hyvinvoinnin ylläpitämiseen ja edistämiseen.