Rauta ja suoliston mikrobit ovat yhteydessä toisiinsa
Viime vuosina on kirjoitettu paljon siitä, miten tärkeitä suoliston mikrobit ovat terveydellemme. Vaikka paksusuolen bakteereja pidettiin muutama vuosi sitten merkityksettöminä ja jopa vaarallisina, on sittemmin opittu, että meidän on vaikea tulla toimeen ilman niitä. Bakteerit auttavat meitä esimerkiksi immuunijärjestelmän kouluttamisessa ja elintärkeiden hormonien ja signaloivien aineiden tuottamisessa. Joidenkin mielestä suoliston mikrobisto olisi luokiteltava kokonaan uudeksi elimeksi.
Liiallinen rautamäärä paksusuolessa voi häiritä suolistomikrobiston tasapainoa
Viime vuosina tehdyt tutkimukset hiirillä ja ihmisen suolistomikrobeilla osoittavat, että liiallinen määrä rautaa ruokavaliossa hemiraudan (eläinlähteistä peräisin olevan raudan) ja huonosti imeytyvien rautalisien muodossa voi järkyttää suoliston mikrobiston tasapainoa. Tämä johtuu siitä, että huonot bakteerit voivat käyttää rautaa hyväkseen ja kasvaa hyvien bakteereiden kustannuksella. Seurauksena voi olla suolistomikrobiston epätasapaino eli dysbioosi, johon voi liittyä mm. erilaisia vatsa- ja suolisto-oireita ja väsymystä. Pitkään jatkuessaan se on liitetty myös joihinkin sairauksiin, kuten allergioihin, suolistosairauksiin, masennukseen ja ylipainoon.
Valitse hyvin imeytyvä rautavalmiste
Kasviperäisestä raudasta on vielä vähän tutkimusta, mutta ei-hemirauta ei liene kovin helposti suolistobakteereiden saatavilla, koska tämäntyyppinen rauta on sitoutunut erilaisiin molekyyleihin, kuten polyfenoleihin ja fytiinihappoon, mikä tekee ei-hemiraudasta vaikeamman käyttää sekä ihmiskeholle että suolistobakteereille. Rautalisistä hyvin imeytyvää rautaa sisältävä valmiste pienentää suolistobakteereiden saataville jäävän ylimääräisen raudan määrää ja siten dysbioosin riskiä.
Lähteet
Sousa Geros et al (2020) The battle for iron in enteric infections. Immunology. First published July 8 2020. https://doi.org/10.1111/imm.13236.