Raskauden aikana raudan tarve kasvaa merkittävästi. Monille raskaana oleville naisille suositellaan rautavalmisteita, jotta varmistetaan sikiön riittävä raudan saanti.

Raskausviikosta 14 lähtien raudan tarve kasvaa voimakkaasti ja tarve on suurinta juuri ennen syntymää. Rautaa tarvitaan muun muassa sikiön aivojen normaaliin kehitykseen, mutta myös raskaana olevan naisen valmistautumiseen tulevaa synnytystä varten.

Koska vain noin puolella raskaana olevista naisista on varastoissaan riittävästi rautaa sikiön ja omien raudan tarpeiden kattamiseksi, monille raskaana oleville naisille suositellaan rautalisää. Ruokavaliosta voi olla vaikea saada tarpeeksi rautaa, jos jo raskauden alussa rautavarastot ovat pienet. Onkin hyvä idea kiinnittää huomiota riittävästi rautaa sisältävään ruokavalioon jo ennen raskautta. 

Pienten rautavarastojen riskit raskauden aikana

Pienet rautavarastot raskauden aikana lisäävät raudan puutteeseen liittyvien oireiden, kuten väsymyksen, huimauksen ja sydämentykytysten riskiä. Pienet rautavarastot tarkoittavat myös raskaana olevan naisen heikompia mahdollisuuksia sietää verenvuotoa synnytyksen aikana ja sen jälkeen. Raudanpuutteesta raskauden aikana voi olla seurauksia myös sikiölle: keskenmenon ja vauvan ennenaikaisuuden riski kasvaa.

Muista, että rautavarastot ovat tärkeitä myös vauvan syntymän jälkeen

Ensimmäiset kuukaudet vauvan syntymän jälkeen voivat olla vastasynnyttäneelle äidille uuvuttavia sekä henkisesti että fyysisesti. Raudanpuutteen on osoitettu lisäävän synnytyksen jälkeisen masennuksen riskiä. Siksi on hyvä kiinnittää huomiota raudan saantiin myös synnytyksen jälkeen.

Apteekista

Lue lisää

Usein kysyttyä

Video

Tutkittua tietoa

Copyright © 2020 Sabora Pharma Oy

All rights reserved.

Hyvävointi.fi tarjoaa tietoa, tutkimuksia, käytännön ratkaisuja ja muuta ajankohtaista ja mielenkiintoista liittyen vatsan hyvinvointiin, naisen intiimiterveyteen, kuinka pysyä terveenä matkalla, koko perheen hyvinvointiin ja aktiivisen liikkujan terveyteen. Tule voimaan hyvin kanssamme! LUE LISÄÄ!

Valmistettu Italiassa:

Pharmanutra S.p.A.

Via delle Lenze, 216/b

5622 Pisa

Sucrosomial® Iron is a registered trademark.

Sideral® is a registered trademark.

Sideral® r.m. is a patented ingredient based on Sucrosomial®Iron.

Sabora Pharma Oy

info@sabora.fi
Puh 029 3700 350
PL 20, 03601 Karkkila

Sabora on suomalainen vuonna 1997 perustettu perheyritys, joka on sitoutunut uudistamaan ja vahvistamaan hyvää oloa ja elämänlaatua Suomessa. Kehitämme ja markkinoimme laadukkaita ja edistyksellisiä tuotteita terveyden ja hyvinvoinnin ylläpitämiseen ja edistämiseen.