Kuinka saan selville, onko kyse raudanpuutteesta?

Raudanpuutteeseen viittaavia oireita on monia ja yksi tavallisimmista on väsymys. Väsymys voi kuitenkin johtua monista eri syistä, ei vain raudanpuutteesta. Miten siis selvittää, onko kyseessä raudanpuute?

Verinäytettä, joka parhaiten kuvaa rautavarastojen kokoa, kutsutaan ferritiiniksi. Matala ferritiini (alle 30 mikrogrammaa / l) tarkoittaa, että elimistön rautavarastoissa on hyvin vähän tai ei lainkaan rautaa. Sen sijaan normaalin tai korkean ferritiiniarvon tulkinnassa pitää ottaa huomioon se, että jatkuva tulehdus voi nostaa ferritiiniarvoa. Tulehduksen voi aiheuttaa esimerkiksi vakava infektio, ja tällöin CRP-arvo on normaalia korkeampi. Näissä tapauksissa ferritiiniarvo voi antaa vaikutelman, että rautavarastoissa on enemmän rautaa kuin tosiasiassa, ja testi on silloin vaikeampi tulkita. Sen selvittämiseksi, onko elimistössä riittävästi rautaa, voi tällöin joutua tekemään muita testejä.

Varmista että voit hyvin ja olet levännyt, kun rauta-arvosi mitataan

Saadaksesi mahdollisimman oikean ferritiiniarvon, olisi hyvä, että verinäyte otetaan, kun olet ollut terveenä ainakin pari viikkoa, etkä ole altistanut kehoasi kovalle fyysiselle rasitukselle viikkoon ennen kokeen ottamista. Elimistö nimittäin reagoi kovaan fyysiseen harjoitteluun ohimenevällä, matala-asteisella tulehduksella, joka voi myös nostaa ferritiiniarvon liian korkeaksi.

Plasman rautapitoisuus ei kerro rautavarastoista 

Verinäyte nimeltään fP-Fe mittaa veren raudan pitoisuutta näytteenottohetkellä. Se ei kuitenkaan kerro mitään rautavarastoista, ja arvo voi olla täysin normaalilla tasolla, vaikka rautavarastot ovatkin tyhjiä. Plasman rautapitoisuus vaihtelee päivän aikana ja kertoo pikemminkin siitä, kuinka punasolut hajoavat. Näytettä fP-Fe tulisi käyttää vain transferriinin kylläisyyden laskemisessa. Transferriini on raudan kuljetusproteiini. Transferriinin kylläisyys antaa kuvan siitä, kuinka paljon käytettävissä olevaa rautaa on veressä, ja se heijastaa rautavarastojen kokoa huonommin kuin ferritiiniarvo.

Punasolujen raudan tarve on tärkeämpi kuin muiden kehon solujen 

Kun rautavarastot loppuvat kokonaan, anemia kehittyy ajan myötä. Se että veren hemoglobiiniarvo ei laske, ennen kuin rautavarastot ovat loppuneet, johtuu siitä, että keho priorisoi punasolujen raudansaantia muihin kudoksiin, kuten aivoihin nähden. Tämä johtuu siitä, että punasolut ovat välttämättömiä hapen kuljettamiseksi elintärkeille elimille. Siksi esimerkiksi aivosolujen raudansaanti hidastuu ennen punasolujen raudansaannin hidastumista. Yksi merkki tästä on, että ferritiininä mitatut rautavarastot voivat olla täysin tyhjiä, vaikka veren hemoglobiiniarvo onkin täysin normaali. Raudanpuute voidaan havaita oireina, kuten keskittymisongelmina, vaikka hemoglobiini olisi edelleen täysin normaali. Yhteenvetona voidaan todeta, että anemia on myöhäinen merkki raudanpuutteesta, ja kun anemia on todettu, voit olla varma, että rautavarastot ovat tyhjät.

Älä vertaa muiden veriarvoja omiisi

Anemia määritellään hemoglobiiniarvoksi (Hb), joka on alle 120 g / l naisilla ja 130 g / l miehillä. Raskaana olevilla naisilla raja on 110 g / l. Rajat ovat kuitenkin yleisiä ohjeita, koska mitattua Hb-arvoa tulisi aina verrata omaan, tavanomaiseen hemoglobiiniin. Hb-arvot ovat melko vakioita elämän aikana, mikä tarkoittaa, että anemiaa esiintyy, kun Hb-arvo laskee suhteessa omaan normaaliin hemoglobiiniarvoon.

Apteekista

Lue lisää

Usein kysyttyä

Video

Tutkittua tietoa

APTEEKISTA

Copyright© 2023
Sabora Pharma Oy
All rights reserved

Hyvävointi.fi tarjoaa tietoa, tutkimuksia, käytännön ratkaisuja ja muuta ajankohtaista ja mielenkiintoista liittyen vatsan hyvinvointiin, naisen intiimiterveyteen, kuinka pysyä terveenä matkalla, koko perheen hyvinvointiin ja aktiivisen liikkujan terveyteen. Tule voimaan hyvin kanssamme! LUE LISÄÄ!

Valmistettu Italiassa:
Pharmanutra S.p.A.
Via Campodavela 1
56122 Pisa

info@sabora.fi
Puh 029 3700 350
PL 20, 03601 Karkkila

Sabora on suomalainen vuonna 1997 perustettu perheyritys, joka on sitoutunut uudistamaan ja vahvistamaan hyvää oloa ja elämänlaatua Suomessa. Kehitämme ja markkinoimme laadukkaita ja edistyksellisiä tuotteita terveyden ja hyvinvoinnin ylläpitämiseen ja edistämiseen.