RAUDANPUUTE

Rauta on välttämätön kivennäisaine kehomme tärkeille toiminnoille. Rauta osallistuu punasolujen hemoglobiinin ja lihassolujen myoglobiininmuodostamiseen ja auttaa hapen kuljettamisessa kaikkialle kudoksiin.  Rauta osallistuu myös entsyymien, kuten sytokromien, valmistamiseen sekä immuunijärjestelmän toimintaan ja mahdollistaa normaalin kognitiivisen kehityksen.

Raudanpuute: syyt

Raudanpuute on tila, jossa veren rautapitoisuus on alentunut. Raudanpuute voi johtua pääasiassa kolmesta syystä:

· Raudan vähäinen saanti ruokavalion kautta.
· Fysiologiset tilat, jotka johtavat lisääntyneeseen tarpeeseen (raskaus, imetys, kuukautiskierto, lapsen kasvu).
· Patologiset tilat (verenvuoto ja sairaudet, jotka muuttavat raudan imeytymistä suolistosta).

Raudanpuute: oireet ja seuraukset

Yleisiä raudanpuutteen oireita ovat uupumus, ärtyneisyys, päänsärky, hengenahdistus, kalpea iho ja limakalvot. Joskus raudanpuute voi tehdä kynsistä hauraat, ja toisilla on jatkuvaa kylmien käsien ja jalkojen tunnetta.

Raudanpuutteen vakavuuteen vaikuttavat mm. seuraavat tekijät:

· veressä kiertävän raudan määrä
· kehon varastoissa olevan raudan määrä
· ikä (lapset tarvitsevat enemmän rautaa kasvun tukemiseen)
· muiden sairauksien esiintyminen.

Kun ravinnon kautta saatu rauta ei riitä, tai kun fysiologiset/patologiset olosuhteet aiheuttavat raudan  alentuneen määrän verenkierrossa ja sen seurauksena matalan hemoglobiinitason, rautalisä voi olla tarpeen.

Miten veren rautataso pysyy normaalina?

Tavallisesti monipuolinen ja tasapainoinen ruokavalio takaa elimistölle oikean määrän rautaa. Joissakin tapauksissa voi kuitenkin olla tarpeen ottaa käyttöön rautalisä.

SiderAL®-ravintolisät sisältävät sukrosomiaalista (Sucrosomial®) rautaa ja ne sopivat raudan puutteen hoitoon tai silloin kun raudan tarve on lisääntynyt.

RAUDAN IMEYTYMINEN

Ravinnon sisältämä rauta imeytyy suolistosta pääasiassa pohjukaissuolesta (duodenum). Osa imeytyneestä raudasta sitoutuu ferritiiniin, kehon rautavarastoon, toinen osa sitoutuu transferriiniin ja kulkeutuu kaikkiin kehon kudoksiin.

MATALA HEMOGLOBIINI

Hemoglobiini on proteiini, jolla on erittäin tärkeä rooli kehossamme: se helpottaa hapen kuljetusta veressä. Matala hemoglobiini ilmenee, kun tämän proteiinin pitoisuus veressä on fysiologisen tason alapuolella.

ELIMISTÖN RAUTATASAPAINO

Elimistön rautatilaa kuvaavat monet merkkiaineet. Seerumin ferritiinipitoisuus heijastaa elimistön rautavarastoja, jos elimistössä ei ole tulehdusta tai infektiota, sillä ferritiinin pitoisuus suurenee tulehdustiloissa.